Åbent brev til klima-, energi- og forsyningsministeren

Åbent brev til Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Trekantområdet kan levere på den svære del af den grønne omstilling og har brug for brint
Vi har med interesse fulgt de seneste dages udmeldinger fra en række aktører omkring linjeføring af en kommende brint-infrastruktur, herunder aktører som advokerer for en linjeføring alene mellem Esbjerg og Tyskland. Vi vil med denne henvendelse gerne præsentere vores ønsker til linjeføring og bevæggrunde herfor.

I Trekantområdet sker ca. 40% af Danmarks industrielle produktion, hos en række virksomheder, som nyder godt af områdets eksisterende stærke infrastrukturer på el, gas, fjernvarme, havne og lufthavn. Crossbridge Energy raffinaderiet leverer en betydelig andel af det nationale behov for kulstofholdige produkter og brændstoffer.

Raffinaderiet er f.eks. det eneste sted i Danmark, hvor der i dag er kapacitet og kompetencer til at producere jetfuel og det sker allerede i stor skala. Det indgår i det samlede energi- og CCUS økosystem som binder Trekantområdet sammen med Esbjerg/Nordsøen samt Tyskland, og som spiller en stor rolle i et nationalt forsyningssikkerheds-perspektiv, for de energibehov, der ikke kan elektrificeres, men kræver brint og kulstof.

Vi har stor forståelse for, at der er mange hensyn der skal balanceres under etableringen af ny og vigtig infrastruktur, som er afgørende for at Danmark kan indfri de markante potentialer, der ligger i grøn elproduktion fra sol og vind. For os er det vigtigste, at der ikke opstår usikkerhed om etableringen af det nedre T. Det vil dels udfordre den fremtidige anvendelse af meget værdifuld eksisterende infrastruktur og produktionskapacitet for grønne brændstoffer, dels vil det reducere investeringslysten med risiko for tab af vigtige arbejdspladser og proceskemiske kompetencer, som er en mangelvare i Danmark i et PtX/CCUS perspektiv. Her er det vigtigt at understrege, at en del af disse virksomheder ikke vil placere sig andre steder i Danmark, fordi det netop er synergierne med det samlede energi-økosystem i Trekantområdet de profiterer af.

For at Danmark kan opnå maksimal værdi af vores grønne elproduktion vil det have selvstændig værdi, at en ikke uvæsentlig delstrøm af brint fra Vestjylland/Esbjerg kan flyde til Trekantområdet og specifikt til Fredericia, for at indgå i produktionen af bæredygtige, kulstofholdige produkter, eksempelvis grøn jetfuel. Hvis ikke disse produktioner kan ske i meget stor skala, vil prisen på produkterne næppe komme ned på et acceptabelt niveau. Brint infrastrukturen skal her ses i sammenhæng med det pågående arbejde med at etablere CO2 infrastruktur mellem Fredericia – Esbjerg – Nordsøen ved Evida, Total Energies og ADP.

Uden et ”nedre T” vil en markant større del af fremtidens komplekse grønne brændstoffer skulle importeres til Danmark, med negativ indvirkning på samfundsøkonomien, de grønne arbejdspladser og forsyningssikkerheden. Vi vil gerne bidrage til løfte denne samfundsopgave, og områdets kommercielle aktører støtter op herom. Men vi har et stærkt behov for, at der ikke opstår tvivl om, at brintinfrastrukturen bringes helt til Fredericia, hvis vi skal kunne honorere behovet.

Med venlig hilsen
Christian Bro (S), Borgmester i Fredericia Kommune
Jens Ejner Christensen (V), Borgmester i Vejle Kommune og formand for Trekantområdet Danmark
Anders Frandsen, formand, Triangle Energy Alliance (TEA)