Brintrør til Fredericia er sikret, men kræver fuldt ”nedre T”

Dansk brintinfrastruktur er central for, at Danmark fortsat kan være i front med den grønne omstilling. Det er samtidigt vigtigt, at vi ikke blot bliver eksportør af brint, men at vi også kan bruge og forædle mest muligt af det nationalt, hvilket der allerede er bedst forudsætninger for i Fredericia og Trekantområdet. Det afhænger dog af, at det nedre T til Esbjerg bliver etableret, hvor gigawatt-projekter er på vej, og som kan eksportere grøn brint til energitung industri især i Tyskland.

-Det er helt afgørende at fastholde det ”Nedre T” med forbindelse til Fredericia som ét sammenhængende projekt. Det skal ses i en sammenhæng, hvor enkeltdelene er hinandens forudsætninger. Det ”Nedre T” har været forudsætningen for Energinets markedsdialog, og det er positivt, at muligheden for brintrør til Fredericia lever i bedste velgående. I dialogen med Energinet har vores partnere tilkendegivet den nødvendige bookingkapacitet, der kan få røret til Fredericia, men en forsinkelse på tre år påvirker forudsigeligheden og investeringslysten i hele værdikæden. Og vi er afhængige af, at brintrøret kommer til Esbjerg under alle omstændigheder, siger Søren Schmidt Thomsen, direktør i Triangle Energy Alliance.

– Det nedre T er en helt afgørende forudsætning for, at vi kan skabe en grøn løsning, styrke forsyningssikkerheden, skabe nye arbejdspladser og udvikle grønne løsninger, ikke kun for Trekantområdet, men for hele Danmark, siger Jens Ejner Christensen, bestyrelsesformand i Trekantområdet Danmark og borgmester i Vejle Kommune til avisen.nu

Vi kan blive bekymret for, hvor mange udskydelser vores energi-økosystemer kan bære for at nå de danske 2050-mål.

Søren Schmidt Thomsen, direktør i TEA

Brintinfrastruktur i 2032 udfordrer klimamål

Vi er efterhånden ved at vænne os til, at store energi-infrastrukturprojekter bliver forsinket, allerede inden de er sat i gang. Den brændende platform står ellers i fuld lue, og det skaber utryghed i branchen, at vi ikke for længst er kommet i gang med storskala-energiprojekter, der kan udfase vores fossile hverdag, så det virkelig kan mærkes.

-Vi skal endnu en gang leve med, at det trækker ud at få skabt de fundamentale forandringer i vores infrastrukturer, der udfaser vores fossile hverdag. Det er et vigtigt og positivt signal fra Lars Aagaard og Energinet, at man fastholder sigtet på en større, sammenhængende brintinfrastruktur, trods de udfordringer der har vist sig i modningsarbejdet. Det vigtigste for os er, at vi får etableret det “Nedre T” via Vejen til Esbjerg og Fredericia i de første faser. Når grøn brint kan flyttes i store mængder over lange afstande mellem de store forbrugere og producenter, så opstår der et reelt marked for grønne råstoffer, der kan udfase de fossile, siger Søren Schmidt Thomsen, direktør i TEA.

-Vi kan blive bekymret for, hvor mange udskydelser vores energi-økosystemer kan bære for at nå de danske 2050-mål. Hver gang der kommer en udskydelse, påvirker det alle led i værdikæderne, trygheden ved at investere og mulighederne for at forfine kædeleddene, så slutprodukterne bliver til at betale. Jo længere vi udskyder, og jo længere der går, før vi har brintinfrastruktur i det Nedre T, jo længere gør der, før vi får den nødvendige læring om PtX-teknologierne i stor skala, og det økosystem de kræver for at udnytte energistrømme mest effektivt, siger Søren Schmidt Thomsen.